Selecteer een pagina

Ginger – gepassioneerd erotisch masseuse

Ginger (35 jaar) is erotisch masseuse. Op mijn vraag of ik haar mag interviewen in het kader van mijn opleiding tot seksuoloog, omdat ik graag leer hoe verschillende mensen seks zien, seks ervaren, reageert ze direct enthousiast. Via Whatsapp schrijft ze: “Superleuk dat je geïnteresseerd bent! Zou graag met je willen kletsen over mijn passie in het werk.”

Ik spreek haar en haar man op een vrijdagavond bij hen thuis. Het wordt een open gesprek, onder genot van een drankje en Franse worst.

Deel 1 – Erotisch masseuse of prostituée?

 

“Mijn werk is niet mijn werk”

Ginger en Gavin wonen in een huurhuis in het midden van het land. Een koophuis zit er simpelweg niet in, hoewel ze samen genoeg verdienen. Overal waar ze haar beroep moet opgeven, loopt ze namelijk tegen problemen aan. Zodra ze aangeeft dat ze in de ‘erotische branche’ werkt, krijgt ze nul op het rekest.

Verzekeringen zijn hetzelfde verhaal. Zo staat ze op de zorgverzekeringspolis van haar man om gedoe te voorkómen. Een levensverzekering is niet haalbaar, omdat ze meer risico loopt op bijvoorbeeld soa[1].

“Mijn werk is niet mijn werk”, legt Ginger uit. Ook als is ze erotisch masseuse, zonder de meest intieme handelingen, volgens de wet- en regelgeving wordt haar werk gezien als prostitutie, ofwel sekswerk. En dat staat gelijk aan illegaal, zwart werk.

Haar echtgenoot vult aan: “Als je in Nederland praat over prostitutie, dan denken mensen meteen aan illegale prostitutie, vrouwensmokkel, onderdrukking, pooiers, Oost-Europese vrouwen. Maar er zijn verschillende soorten sekswerkers, van erotisch masseuses tot de ‘echte’ prostituées en bijvoorbeeld SM meesteressen. Als er geen sekswerkers zouden zijn, zouden er hele rare dingen gebeuren.”

Ginger beseft dat ze dit werk niet tot aan haar pensioen kan volhouden. “Het oog van de klant wil tenslotte ook wat,” zegt ze lachend. Daarom is ze bezig een eigen massagesalon op te zetten, maar dat heeft veel voeten in aarde. De regelgeving van de gemeente houdt het tegen. Ze wil namelijk wel een ‘vergunde werkplek’[2].

“Voor een sekswerker is het lastig een vergunde werkplek te vinden in de regio waar hij of zij werkt,” geeft het rapport Sekswerk en geweld in Nederland aan. “Door de daling van het aantal vergunde werkplekken is het bovendien lastiger geworden een vergunde werkplek te vinden, wat een reden kan zijn om zelfstandig te gaan werken. Sekswerkers vertellen echter dat het in veel gemeenten niet mogelijk is een vergunning te krijgen als zelfstandige. En in andere gemeenten is het onduidelijk wat je als zelfstandige wel en niet mag. De mogelijkheden om zelfstandig te werken zijn dus beperkt.” [3]

Ook Ginger en haar man lopen tegen problemen aan bij het verkrijgen van een vergunning. In de gemeente waar ze woont, mogen vijf vergunde werkplekken zijn. Nu is er één ‘privéhuis’, maar de seksshops vallen ook onder de vergunde plakken, omdat ze peep shows hebben en ruimtes ‘om je even terug te trekken’.

Ook moeten ze heel veel investeren voordat ze überhaupt een vergunning kunnen krijgen.

Gavin vertelt: “Als je een garagebedrijf wilt starten, dan huur je een bedrijfspand en vraagt een vergunning aan bij de gemeente. Het is dan snel duidelijk of je die vergunning krijgt of niet. Maar bij het opzetten van een erotische massagesalon moet je eerst een bedrijfsplan schrijven, een pand huren, die geheel inrichten volgens alle regels en je smaak, en dan een GGD keuring aanvragen. Dan ben je voor een beetje salon al een ton lichter. Als de GGD z’n goedkeuring heeft gegeven komt de gemeente kijken. Daarna pas krijg je wel of niet je vergunning.”

Ginger houdt wel goede moed, omdat ze binnenkort een gesprek heeft met de wethouder over deze regelgeving. Maar ondertussen zijn er sekswerkers die op niet-vergunde werkplekken werken: een huisje in de tuin. Met alle risico’s van dien.

 

Bezoek aan sekswerkers bestraffen?

Ginger vindt het idee “kolder” dat de bezoekers van sekswerkers wellicht gestraft gaan worden.[4]

“Om een voorbeeld te geven: In Amsterdam mogen de dames geen contant geld meer aannemen, maar ze leven juist van het contante geld. Er zijn geen tours meer door het Red Light District, waardoor de dames minder inkomsten krijgen. Er ontstaat een kettingreactie op: de tours worden afgeschaft, de dames krijgen geen klanten, ze verdienen niks en gaat met lege handen naar huis, waar ze in elkaar geslagen worden door hun pooiers omdat ze niks verdienen.”

Door zo’n wet verplaatst het sekswerk zich naar de illegaliteit volgens Ginger. “Dan is je dochter, vrouw, moeder of vriendin die in de erotische branche werkt niet meer veilig.”

Ook soa zullen dan weer vaker voorkomen, zowel bij de vrouwen als hun klanten. “In clubs en salons kun je er namelijk vanuit gaan dat de veiligheid en de hygiëne voorop staan. Daar worden wij ook in getraind. Je eigen veiligheid staat altijd voorop.”

Qua gezondheid zorgt ze ervoor dat ze al haar inentingen heeft en zich elke twee maanden laat testen op soa. “De GGD komt in de salon, zodat je je anoniem kunt laten testen.” De uitslag ontvangt ze op haar mobiel.

 

“Elke fooi die ik krijg, gaat in mijn beha”

Ginger werkt in de massagesalon volgens de opting-in wet[5]. Dat houdt in dat de salon alle voorwaarden schept: de kamer, water, verwarming, handdoeken. Daarvoor draagt Ginger 50% van haar inkomsten af.

Een deel van haar inkomsten ontvangt ze contant. “Ik verdien daardoor meer dan de gemiddelde kassière bij de supermarkt”.

“Afgelopen week ben ik 38 uur aanwezig geweest in de salon en heb ik zelf bijna 1000 euro verdiend.” Met een lach: “Elke fooi die ik krijg, gaat in mijn beha en hoef ik niet af te leveren.”  Afgelopen week was een goeie week. Er zitten ook weken tussen dat ze 400 euro overhoudt.

“De meeste mensen werken in de erotische branche vanwege financiële redenen,” geeft Ginger aan. Andere voordelen zijn dat het ‘anoniem’ is en de inkomsten dagelijks of wekelijks worden uitbetaald. Passie is niet hun belangrijkste drijfveer.”

 

“Het was en is mijn eigen keuze”

Ginger doet dit werk sinds vier jaar. De aanleiding was een financiële crisis. Ze opperde zelf in de erotische branche te gaan werken, omdat ze al van jongs af aan zich afvroeg hoe het zou zijn om als sekswerker aan de slag te gaan. En omdat ze er in korte tijd veel zou kunnen verdienen. “Het was en is mijn eigen keuze.”

‘Achter de ramen in Amsterdam’ was niet wat ze wilde. Door een speurtocht op Google kwam ze op de erotische massage terecht: geen intieme handelingen, je wordt opgeleid, veiligheid staat voorop. In overleg met haar man besloot ze dat nooit geschoten altijd mis zou zijn. Als het niks had gevonden, was ze weer gestopt. “Blijkbaar had ik er ook nog gevoel voor,” zegt ze lachend.

“Mijn eerste dag was ik bloednerveus. Zeker omdat je voor de eerste keer met iemand alleen op de kamer moet. Echt heel erg nerveus. Maar het blijkt gewoon dat ik een bepaald gevoel of een bepaald iets heb, waardoor mensen echt kunnen genieten en kunnen ontspannen. Dat maakt het voor mij eigenlijk hartstikke leuk.”

 

Voetnoten:

[1] Seksueel overdraagbare aandoeningen. Gonorroe aan de penis bijvoorbeeld kan door aftrekken overgedragen worden.

[2] Een vergunde werkplek is een legale werkplek. In 2006 waren er in Nederland in totaal ongeveer 1270 vergunde seksinrichtingen, in 2014 waren dit er nog 833. In de afgelopen jaren zijn er nog meer werkplekken gesloten. (Bron: Sekswerk en geweld in Nederland. Aids Fonds 2018.

[3] Bron: Sekswerk en geweld in Nederland. Aids Fonds 2018

[4] Jongerenbeweging Exxpose bood begin april 2019 meer dan 40.000 handtekeningen aan bij de Tweede Kamer. Handtekeningen die zijn verzameld om het kopen van seks te verbieden. (Bron: NRC 11 april 2019)

[5] Als je in een seksclub, massagesalon of privéhuis werkt, werk je voor een exploitant. Je kunt dan in loondienst zijn of volgens het voorwaardenpakket (opting-in) werken. Bij het voorwaardenpakket werk je altijd voor een exploitant en ben je niet in loondienst. Jouw exploitant heeft een overeenkomst met de Belastingdienst, houdt de belastingen en premies over jouw inkomsten in en draagt deze af aan de Belastingdienst en het UWV. (Bron: Soa Aids Nederland)

Benieuwd naar de rest van het interview?

Hoe Ginger werkt, wie haar klanten zijn en welke tips ze voor vrouwen én mannen heeft?

Dat kan!

Voor 1,47 euro lees je verder.

En het mooie: 75% van jouw betaling doneren we aan PROUD, de belangenvereniging voor en door sekwerkers.

Wil je meer betalen? Graag! 

[paytium_content payment="paid"]
[paytium_content payment="paid"]