Selecteer een pagina

Over Erna

Hoe meer dan 25 jaar aan medische kennis jou helpt om wel te genieten van seks

Zelfs als je dat nog nooit hebt gedaan

Mijn verbazing

Wist je dat een kwart van alle vrouwen aangeeft niet erg te genieten van seks? En wist je dat 1 op de 3 vrouwen niet tevreden is over haar mate van seksuele verlangens?

Dat zijn er nogal wat.

Veertig procent van de vrouwen geeft aan meer dan 3 maanden weinig of geen zin in seks te hebben in een jaar tijd. En maar liefst 35% van de vrouwen heeft moeite om opgewonden te raken.

Seks heeft vooral invloed op je zelfvertrouwen en op je relatie als het niet lekker loopt. Genoeg reden om hulp te zoeken, toch?

Maar dat gebeurt niet. Slechts 15% van de vrouwen met seksuele problemen zoekt hulp bij een arts of andere hulpverlener. De schaamte is groot. En het idee dat het erbij hoort: niet genieten van seks. “Het is maar voor een enkeling weggelegd.” Maar niks is minder waar. Daarover straks meer.

We zijn door seks ontstaan

In het Westen groeien we namelijk al eeuwen op volgens de christelijke cultuur. Binnen die cultuur moest seks binnen het huwelijk plaatsvinden, voor de voortplanting. Lustgevoelens bij de vrouw, laat staan klaarkomen, was echt not done. Nog steeds is het zo dat vrouwen niet weten hoe ze moeten klaarkomen, denken dat ze niet kunnen klaarkomen, of, en dat zit veel dieper, denken dat ze niet mogen klaarkomen.

Er heerst dus een enorm taboe en de kwaliteit van het seksleven wordt klakkeloos geaccepteerd.

En dat terwijl seks zó belangrijk is in ons leven: we zijn door seks ontstaan.

Je kunt wel ontkennen dat seks belangrijk is, maar dan doe je jezelf tekort. Er gaan relaties stuk doordat het niet botert op seksueel vlak. Hoeveel liedjes gaan er niet over liefde en seks?

Seks is de krachtigste taal zonder woorden.

Dé taal om uitdrukking te geven aan je gevoelens voor die ene speciale persoon. Hoe fijn is het dan dat je zin hebt in seks, de eerste stap zet, kunt aangeven wat jij fijn vindt en echt kunt genieten?

Meer dan 25 jaar aan medische kennis

Dr. Erna Beers (1973) is arts, wetenschapper, klinisch farmacoloog en seksuoloog in opleiding. Ze vertelt over haar achtergrond:

“Tijdens mijn puberteit ben ik een jaar ziek geweest. Het was onduidelijk wat er precies aan de hand was. De ‘gewone’ dokters konden me niet verder helpen en dus kwam ik bij een ‘alternatief’ therapeut. Binnen onvoorstelbaar korte tijd was ik weer de oude.

Dat intrigeerde me enorm, waardoor ik me ging verdiepen in de complementaire geneeskunde. Ik wilde alternatief therapeut worden. Mensen helpen hun oude balans te vinden of, als dat niet kon, een nieuwe balans te vinden.

Mijn huisarts drukte me op het hart om geneeskunde te gaan studeren, zodat ik een erkend beroep zou hebben. Ik besloot zijn advies op te volgen.

Het samenspel tussen lichaam, geest en achtergrond van de mens

Bevlogen stortte ik me op de studie. Het samenspel tussen lichaam, geest en de achtergrond van de mens interesseerde me heel erg.

Dat samenspel dacht ik te vinden in de psychiatrie. Na mijn artsexamen ging ik in de psychiatrie werken en kon gaan specialiseren tot psychiater. Ik kreeg alleen steeds meer twijfels.

De psychiaters in de instelling waar ik werkte, spraken nauwelijks met hun patiënten. Ze zagen de patiënten als ze medicatie gebruikten en verder waren ze vooral met het beleid bezig. De psychologen voerden de gesprekken die ik wilde met de patiënten. Na twee jaar twijfelen besloot ik dat dit niet was wat ik wilde.

Ik werkte hierna bij Lareb, een bedrijf dat onbekende bijwerkingen van medicatie opspoort. Ik raakte gefascineerd door de werking van geneesmiddelen op receptorniveau: ik kon bijwerkingen verklaren, voorspellen en voorkómen door rekening te houden met de werking van medicatie.

Wat ik verder ontdekte, is dat veel ‘alternatieve’ preparaten wel degelijk werkzame stoffen bevatten.

 

Kennis delen = Erna

Mijn kennis deelde ik in die tijd door heel veel onderwijs te geven aan studenten geneeskunde, farmacie, aan artsen, apothekers, psychologen en verpleegkundig specialisten. Ook schreef ik veel over bijwerkingen, in het bijzonder van medicatie voor psychiatrische aandoeningen.

Ik adviseerde steeds meer artsen en apothekers wat ze moesten doen als ze een patiënt met een bijwerking hadden. Zo was ik toch nog bezig om patiënten te helpen. Dat voelde goed.

Aansluitend ben ik promotieonderzoek gaan doen, een lang gekoesterde wens, en de opleiding tot klinisch-farmacoloog. Ik werd een dokter met nog meer kennis van medicatie. Een beetje tussen arts en apotheker in.

 

Tot in de Tweede Kamer

In 2014 rondde ik die periode af in mijn proefschrift. Het deed nogal wat stof opwaaien: ik kwam op de radio bij BNR en een Amerikaanse radiozender en mijn proefschrift werd zelfs in de Tweede Kamer besproken.

Wat ik na mijn promotie moest doen, wist ik niet zo goed. Ik vond een baan als onderzoekscoördinator in het AMC.

Daarnaast richtte ik mijn eigen bedrijf op, waarbij ik me richtte op nascholing over het goed voorschrijven van medicatie. Ook werd ik hoofdredacteur van Molemans Praktische Psychofarmacologie, een leerboek voor psychiaters in opleiding en naslagwerk voor iedereen die psychofarmaca voorschrijft.

Alle puzzelstukjes op hun plek

Maar er wrong iets.

Het kwartje viel door de toespraak van Steve Jobs aan Stanford University: Connecting the dots.

Ofwel: herken de rode draad in je leven door cruciale beslismomenten (de punten of ‘dots’) met elkaar te verbinden.

Die rode draad in mijn leven was de seksuologie. Als kind vond ik die kriebels in mijn buik al uitermate interessant en in mijn puberteit las ik alles wat los en vast zat over seksualiteit. Als student was ik lid van het Safe Sex Promotieteam van de GGD en verdiepte ik me in de psychologie van de seksualiteit.

Daarnaast was ik zeer bewust geneeskunde gaan studeren om mensen echt te kunnen helpen. En dat samenspel van lichaam, geest en achtergrond zijn juist bij seksualiteit van belang. Dus ook dat klopte.

Ik meldde me aan voor de opleiding tot seksuoloog, maar bleek twee jaar te moeten wachten tot ik kon starten. Een tegenvaller.

Het taoïsme

Ik zat ondertussen niet stil. Tijdens een zoektocht naar wat ik wél kon doen in de tussentijd stuitte ik op het taoïsme. Mijn mond viel open van verbazing. De taoïsten bleken in feite regelrechte wetenschappers te zijn, met heel veel kennis. In sommige opzichten zelfs meer dan nu, omdat ze nog daadwerkelijk keken naar de mens. Vijfduizend jaar oude kennis, die verbazingwekkend kloppend bleek te zijn.

Ook dit klopte met mijn bevinding tijdens de puberteit dat er méér was dan alleen de westerse geneeskunde. En als wetenschapper vind ik het mijn plicht niks klakkeloos aan te nemen en om verder te kijken dan de neus van de westerse geneeskunde lang is.

De westerse wereld lijkt te doen alsof de geneeskunde pas in de laatste 500 jaar is begonnen. Acupunctuur, geneeskrachtige kruiden enzovoort zouden allemaal onzin zijn. Ik kijk daar anders tegen aan. De wereld gaat natuurlijk al veel langer mee en er waren vóór ons zeer ontwikkelde samenlevingen.

 

Seks is net zo belangrijk als eten, drinken en ademhalen

De taoïsten hadden een andere kijk op seks dan de westerse cultuur. Zij zagen dat seks een bron van energie is. Zij concludeerden dat je door seks te hebben niet moe wordt, maar juist gaat blaken van gezondheid en gaat stralen van energie. En dat het je zelfs uit een emotionele of energetische dip kan halen.

Daarom vonden de taoïsten seks net zo belangrijk als eten, drinken en ademhalen. Waar voedsel, vocht en zuurstof onmisbaar zijn om te kunnen leven, is seks dat dus ook.

Wat een verfrissende kijk op seks, toch? Dan zijn schaamte, taboe en andere belemmerende factoren niet meer nodig, want seks is gewoon gezond.

Niet dat je nu maar met iedereen seks moet hebben. Zeker niet. De taoïsten waren daar zeer uitgesproken over. Je hebt seks en seks. Net zoals je een frietje kunt halen bij de Febo of uitgebreid kunt dineren bij De Librije. Van het eerste word je eventjes blij, maar het draagt niet bij aan je gezondheid of aan de kwaliteit van je relatie. Het laatste geeft je uren de tijd om te genieten van het eten en elkaar, en je raakt ook nog eens niet overvoed. ?

 

Unieke kennis voor jou

Die verfrissende kijk op seksualiteit combineer ik met ruim 25 jaar westerse medische kennis. Samen met doortastendheid, niet rusten tot er een oplossing is en een prettige dosis humor, levert het een unieke combinatie op waarmee ik jou kan helpen.

Met de online cursus Train je vaginale spieren en de workshop voor vrouwen om meer te genieten van seks. Er zijn al zoveel vrouwen die met mijn begeleiding hebben leren genieten van seks.

Mensen helpen door al mijn kennis te combineren en te delen, waardoor ik wél verder kan kijken dan de richtlijnen die maar op 30-50% van de mensen toepasbaar is. En dan niet een beetje helpen, maar echt zorgen voor die nieuwe balans. Dat is mijn passie.”

Erkend arts

Erna is geregistreerd als:

Daarnaast is Erna lid van de Gezondheidsraad en van de commissie Rijgeschiktheid van de gezondheidsraad.

 

Meer lezen?

Wetenschappelijke internationale artikelen van Erna Beers kun je vinden in Pubmed. Het complete overzicht vind je hier.

Check ook haar websites: stopurineverliesnu.nl en boekenoverseks.nl.

Erna is daarnaast auteur voor optimalegezondheid.com.

 

Erna werkt of heeft gewerkt voor:

© 2016-2022, Vaginale spieren | Erna Beers | Van Hengellaan 2 | 1217 AS Hilversum | contact@ernabeers.nl