Wat zeggen de deelneemsters?

Uit elkaar of samen verder?

Een aantal maanden voordat ik aan de cursus begon, stonden mijn man en ik op een tweesplitsing: of we gaan samen verder, of we gaan uit elkaar. We hadden nog wel seks, omdat ik vond dat ik niet elke keer ‘nee’ kon zeggen. Maar ik stond er niet voor open, omdat het voor mij eigenlijk einde verhaal was. Ik kon er absoluut niet van genieten.

In relatietherapie werd gezegd dat als je geen zin hebt, dat je dan niet moet vrijen. Maar tijdens het jaarprogramma van 365 dagen succesvol zeiden ze dat je seks kunt hebben zonder echt zin te hebben. Dat dat beter is dan steeds maar ‘nee’ zeggen. Als je geen seks hebt, is het niet goed voor je relatie. Daar ben ik het nu helemaal mee eens!

Ik was heel erg met het onderwerp bezig, omdat ik zag dat ik van mijn kant uit de seksualiteit kon verbeteren. Op dat moment hoorde ik Erna vertellen over de cursus. Ze vertelde zo frank en vrij over klaarkomen, over urineverlies, over beter vrijen. Voor duizend mensen; dat kwam wel binnen. En ze kwam zo enthousiast over, dat ik de cursus wilde proberen.

Ik weet nu veel meer over seksualiteit en over mijn lijf, waardoor ik beter mijn grenzen aan kan geven en beter snap wat er in mijn lijf gebeurt. En ik weet nu wat ik fijn vind en hoe ik dat kan zeggen. Dat ik niet denk dat het moet en maar gewoon doorga.

De seksuele voorlichting hebben we samen bekeken. Het was heel fijn dat mijn man ook zag dat hij eigenlijk eerst met mij aan de slag moet voordat hij kan penetreren. En ik heb geleerd dat ik me meer open mag stellen. Dat was eigenlijk de belangrijkste eyeopener.

Onze relatie en onze seksualiteit zijn enorm verbeterd: van een -10 naar een 7! Vooral dat ik nu aangeef dat ik wil vrijen. We hebben veel meer lichaamscontact en ik geniet daarvan. Vroeger vond ik het echt afschuwelijk om tegen elkaar aan te liggen, maar nu vind ik het gewoon fijn. Ik zoek hem nu ook op. We hebben nu elke dag intimiteit en seks.

Silvia, 45 jaar

Makkelijker, intenser en langer klaarkomen

Ik wilde kunnen klaarkomen tijdens penetratie, zonder inlegkruisje de dag door kunnen en geen pijnlijke baarmoedermond meer tijdens penetratie. Na 1 week trainen kon ik beter ontspannen tijdens seks, had ik meer gevoel in mijn vagina en kon ik makkelijker klaarkomen. Na 4 weken trainen merkte ik dat ik sneller opgewonden en vochtig werd, veel meer gevoel had binnen en buiten mijn vagina en makkelijker, intenser en langer kon klaarkomen. Heerlijk!

Wendy, 32 jaar

De cursus is de investering dubbel en dwars waard

Ik had eigenlijk geen klachten, maar ik vind het geweldig om me te ontwikkelen. Zo kon ik wel vaginaal klaarkomen, maar niet vaker achter elkaar. Ik kon ook niet klaarkomen tijdens penetratie. Erna’s enthousiasme, haar positieve ervaringen en mijn nieuwsgierigheid maaken dat ik de cursus ben gaan doen.

Ik kan nu meerdere keren achter elkaar klaarkomen, ook tijdens penetratie. De cursus is echt een aanrader als je de seks leuker wilt maken, ook als je helemaal geen last hebt van incontinentie.

De cursus is de investering dubbel en dwars waard!

Matty, 28 jaar

Wil je ook (weer) genieten van seks?

Vraag dan nu de 3 gratis tips aan.

Ik voel veel meer tijdens de seks

Ik begon aan de cursus om mijn plezier tijdens de seks te verhogen en omdat ik had gehoord dat het trainen van je vaginale spieren ook helpt om meer zelfvertrouwen te krijgen. Dat zelfvertrouwen groeide al heel snel. Na de cursus voel ik veel meer tijdens de seks en is het klaarkomen intenser. Ik ervaar dat als een enorme rijkdom.

Mascha, 46 jaar

Ik dacht altijd dat ik moest aanspannen

Ik dacht altijd dat ik mijn bekkenbodemspieren moest aanspannen en dat zolang mogelijk moest kunnen volhouden. Ik had last van vaginale droogheid en soms ook moeite met klaarkomen. Maar ik vond dat eigenlijk geen grote klachten.

Ik hoorde Erna vertellen over de cursus. Vooral de manier waarop ze aangaf dat de cursus op seksueel gebied heel veel zou kunnen brengen maakte me nieuwsgierig. Maar ik twijfelde of ik geld aan de cursus wilde spenderen. Het scheelde wel dat Erna arts is: ik vertrouwde haar daardoor meer. Na het volgen van de cursus vind ik de prijs-kwaliteit verhouding echt heel goed. Ik ben blij dat ik het mezelf heb gegund, want ik denk dat ik er voor de rest van mijn leven wat aan heb.

Er is één ding dat boven alles staat wat ik heb geleerd in de cursus en dat is het belang van ontspanning. Dat is een ontdekking geweest. Als ik er bewust mee bezig ben, merk ik meteen dat er iets op gang komt. Ik voel de doorbloeding op gang komen, ik voel een tinteling in mijn vagina, ik heb veel meer gevoel, ik kan met gemak klaarkomen; het gaat door mijn hele lijf anders. Wow!

Ik vond de cursus een soort ontdekkingsreis, op mijn 61e. Als ik naar mijn eigen leven kijk, dan denk ik dat ik er zeker wat aan gehad voordat ik kinderen had. Maar zeker ook als je jonge kinderen hebt, want dan staat het leven helemaal in het teken van de zorg en opvoeding en dan komt je hele seksualiteit een beetje in de verdrukking, dat ook zijn weerslag heeft op de relatie. Dus ik had het in die periode zéker kunnen gebruiken. Ik heb zelf een dochter en dan denk ik wel eens: jij zou hier ook veel aan kunnen hebben.

Tineke, 61 jaar

Het taboe is echt een zevenmijlsstap minder

Ik vond het echt moeilijk om te genieten tijdens de seks, om me over te geven. Ik had helemaal geen contact met mijn lijf, zat in mijn hoofd. Ik ben begonnen met de cursus, omdat ik wist dat het goed was, maar ik vond het wel spannend, omdat er bij mezelf taboe op seks zat. Erna’s enthousiasme toen ze over de cursus vertelde, vond ik geweldig. Dat maakte het leuk spannend.

De cursus heeft mij echt in contact met mijn lijf gebracht. Dat had zelfs effect op mijn werk. Ik moet vaak in mijn eentje gesprekken voeren met directieleden. Ik kon daar van in de stress raken en zelfs een beetje van gaan hyperventileren. Door de cursus heb ik geleerd hoe ik contact kan maken met mijn lijf. Daardoor kan ik ontspannen het gesprek aangaan, durf ik mezelf te laten zien en voel ik me krachtiger. Ik heb echt meer zelfvertrouwen gekregen!

Wat ik grappig vind: we denken dat we wat weten over seks, maar eigenlijk weten we er heel weinig over. Uit de seksuele voorlichting haalde ik echt nieuwe dingen. Een van de tips om tijdens de seks op je buikademhaling te letten, maakte een enorm verschil. Waar ik vóór de cursus een hoogtepunt had als een kabbelend beekje, was het na de cursus een soort (leuke) tsunami: Wow! Supergoed.

Het taboe is echt een zevenmijlsstap minder. Ik kan veel makkelijker praten over seks. Ik geef aan wat ik fijn vind, omdat ik daar veel bewuster van ben geworden door de cursus en ook op zoek ben gegaan naar wat ik fijn vind. En ik vraag en wéét nu ook echt wat de ander lekker vindt. Hoe leuk is dat?

Patricia, 32 jaar

Boeken over seks

Wil jij meer genieten van seks? Je lijf beter leren kennen ‘daaronder’? De seks weer leuk en lekker maken?

Met je partner kunnen praten over seks? Of je kinderen leren dat seks niet raar is? 

Vind de beste boeken over seks op boekenoverseks.nl

Zeer toegankelijke cursus

Ik kan de cursus van harte aanbevelen. Erna’s openheid, heldere uitleg en alle achtergrondinformatie maken de cursus zeer toegankelijk. 

Roelie, 54 jaar

© 2016-2020, Vaginale spieren | Erna Beers | Van Hengellaan 2 | 1217 AS Hilversum | Klantenservice 035-2055011