Selecteer een pagina
Wat een weer is het, hè? Superzomers, lekker warm. Trek de zomerjurk maar uit de kast, of duik het water in in je badpak of bikini. En laat ik je dan één advies geven: laat je buikspieren los!

Voel je nu enige stress? Of verklaar je me voor gek? Mag allebei, maar lees vooral verder, want je leven is een stuk relaxter tegen de tijd dat je onderaan bent gekomen.

 

Het continu aanspannen van je buikspieren is superslecht

Meteen maar even met de knuppel in het hoenderhok: het continu aanspannen van je buikspieren is funest voor je bekkenbodemspieren. Waarom? Als je je buikspieren aanspant, span je ook je bekkenbodemspieren aan. En door het steeds maar aanspannen van je bekkenbodemspieren ontstaat een heleboel ellende: je krijgt moeite met ontspannen als je gepenetreerd wil worden, je kunt niet goed (meer) klaarkomen en je kunt last krijgen van urineverlies.

Vergelijk het met een stressvolle dag waarop je onder spanning staat. Er gebeurt iets onverwachts en ‘boem’, de bom barst: je wordt boos, barst in huilen uit of raakt in paniek. Op een relaxte dag kun je veel meer hebben, buig je mee met de onverwachte situaties en reageer je zoals je dat van jezelf graag ziet.

Nu terug naar je bekkenbodemspieren. Scenario 1, de stressvolle dag: je spant je buikspieren en dus je bekkenbodemspieren heel vaak aan om je buik in te houden. Ze staan dus onder spanning. Dan gebeurt er iets onverwachts: je moet niezen, hoesten, lachen. Of je moet flinke klappen opvangen: denk aan hardlopen, boodschappen of je kind tillen. Wat er dan gebeurt? ‘Boem’, de bom barst: je verliest urine. Het begin van een vicieuze cirkel kan ontstaan: je knijpt je bekkenbodemspieren samen en voor je het weet draag je continu inlegkruisjes, maandverband of incontinentiemateriaal onder je zomerjurkje. Om maar niet te spreken van je bikini of badpak.

Scenario 2, de relaxte dag: als je bekkenbodemspieren ontspannen zoveel als kan, dan kunnen ze klappen opvangen, meebuigen met onverwachte situaties en raak je juist van je urineverlies af. Klinkt tegenstrijdig, maar dat is het niet!

 

Ik dacht altijd dat ik mijn bekkenbodemspieren moest aanspannen en dat zolang mogelijk moest kunnen volhouden. Als ik bijvoorbeeld in de tram zat, dan spande ik ze aan om blaascontrole te hebben en een goeie bekkenbodem te hebben om verzakkingen te voorkomen enzo.

Er is één ding dat boven alles staat wat ik heb geleerd in de cursus en dat is het belang van  ontspanning. Dat is een ontdekking geweest. Dat je vaginaal óntspant. Als ik er bewust mee bezig ben, merk ik meteen dat er iets op gang komt. Ik voel de doorbloeding op gang komen, ik voel een tinteling in mijn vagina, ik heb veel meer gevoel, ik kan met gemak klaarkomen; het gaat door mijn hele lijf anders. Wow!

Tineke, 61 jaar

Mannen vallen op zacht en rond, niet op strak en knokig

Dus laat vanaf nu je buikspieren los zoveel als je kunt. Als je denkt dat je dan minder aantrekkelijk bent, lees dan wat een goede vriend van me laatst ongezouten zei: “Vrouwen hebben geen idee wat mannen aantrekkelijk vinden! Echt geen idee. Mijn theorie is dat dat onder andere komt doordat de hele mode- en beauty industrie gedomineerd wordt door het soort homo’s dat op magere jongens valt. Daardoor zien al die modellen eruit als jongetjes van 17 en denken vrouwen dat dat kennelijk aantrekkelijk is. NOT!! Ik preek de boodschap overal, maar vrouwen laten het moeilijk uit het hoofd praten.”

Ik begrijp hem wel en geloof hem inmiddels ook. En wat een rust geeft dat, zeg! Ik krijg soms complimenten over mijn ‘buikje’. Iets waar mijn mond in eerste instantie half boos van open viel (“hoezo, buikje? Ik wil helemaal geen buikje!!!”), maar het kwartje is inmiddels gevallen. Mannen vallen meer op zacht en rond dan op strak en/of knokig.

 

topmodel of lekker in je vel?

Ook Dove en de Body Shop hebben het begrepen. Kijk maar eens naar de campagnes van beide merken. De Body Shop geeft aan dat er 3 miljard vrouwen zijn die er niet uit zien als supermodellen en maar 8 die dat predikaat wel hebben.

Dove vergeleek de modellen van Victoria’s Secret met de modellen uit hun eigen Real Beauty campagne. Kijk maar eens naar de afbeelding. Zeg eens eerlijk wie je mooier vindt: de ‘gratenpakken’ die hun hele leven wijden aan sporten en komkommers eten of de vrouwen die een beetje vet op hun buik hebben en daar geen moeite meer hebben? Ik geniet meer van de energie van de Real Beauties.
Oké, dit gaat over gewicht, maar dat laagje buikvet hoef je er dus echt niet af te trainen of af te lijnen. In ieder geval niet voor de mannen. Hopelijk vanaf nu ook niet meer voor jezelf.

Dus: laat je buikspieren los, adem in je buik en geniet van een heerlijk ontspannen zomer!

Heb je geen idee hoe je je buikspieren moet ontspannen? Wil je van je urineverlies af en/of meer kunnen genieten van seks? Klik dan hier!